Bespanservice

Uitleg Dynamic Tension:

Performance. Daar gaat het om in het leven van een bespanning.

Terwijl de tennisser racket en snaar meestal zorgvuldig op elkaar afstemt, blijft de dynamische (span)kracht de grote "onbekende". Wat is dat dan??

De dynamische kracht ( Dynamic Tension, oftewel DT ) is de kracht van de bal uitgedrukt in kilopound, die bij de balimpact korte tijd nodig is om de bespanning van een racket 1 cm diep in te drukken !!!!

Anders dan de meeste tennissers denken verliest bespanning direct na het bespannen al aan spankracht en elasticiteit. Voor dit spanningsverlies hoef je nog niet eens te tennissen. 

De meeste tennissers hechten jammer genoeg (te) weinig waarde aan hun bespanning. "Het maakt toch allemaal niets uit" en "Ik ben toch geen prof" zijn veel gehoorde kreten.

Maar dat is juist niet waar. Het maakt juist wel heel veel uit !!!!!

Voor iedere tennisser geldt, ongeacht het speelniveau, dat bij de verandering van de DT de slagtechniek aan de veranderde omstandigheid moet worden aangepast. Vaak is dat moeilijk, vaak zelfs onmogelijk. Eigenlijk is het gek: je past dan niet je racket aan je lichaam aan, maar je lichaam aan de (veranderde) bespanning en dus je racket.

Terwijl de prof veranderingen in zijn "vingertoppen" voelt en zijn racket (met een nieuwe bespanning) vaak nog tijdens een partij wisselt, speelt juist de recreatieve tennisser vaak zolang door tot de arm of het spel problemen gaan vertonen. Het gevolg:

·         IRRITATIE

·         MINDER SPELVREUGDE

·         Last but not least: EEN TENNISARM !!!!!!!

Meten van de bespanwaarde biedt uitkomst. Het laat de verandering zien. Maar kun je dan de DT bepalen en later ook weer controleren? Ja dat kan. De DT moet dan direct na het bespannen worden gemeten. Die gegevens, alsmede de bespangegevens moeten nauwkeurig worden geregistreerd. Een latere controlemeting laat dan exact de resterende DT, dus het verlies van spankracht zien. Bij een verlies van 20% moet de snaar worden vervangen.

Handig om de DT te meten is de zakcomputer ERT300. Deze bootst de snaarbewegingen bij de balimpact na, waardoor de meting onafhankelijk van bladgrootte en framestijfheid wordt gedaan.Conclusie:

Laat je racket bij Bespan Service Ypenburg bespannen. Ik beschik over een ERT 300 meter voor de meting van je DT en ik registreer alle gegevens nauwkeurig. Ik bied dit als extra service !!!

Zo verzeker je je van nog meer tennisplezier !!!!

 

 

 

Contactinfo

Bespan Service Ypenburg

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tel.: 06 - 10152063

 ERSA Certified Stringer

Master Racquet Technician

© 2012-2018 Bespan Service Ypenburg
Powered by Joomla 1.7 Templates